Kuchyňský prostor využíváme denně. Proto bychom měli věnovat dostatek pozornosti jeho plánování. Jaké největší chyby se stávají? Vyhněte se jim i vy.
Dokonalá krása
Samozřejmě všichni si přejeme, aby byl náš prostor dokonalý. Garnýže, záclony, kuchyňská linka, podlaha – to vše musí být reprezentativní a praktické. Bohužel často již při výběru prvního komponentu dochází k základním chybám. Kovové garnýže v dřevěném interiéru působí jako pěst na oko, rozmístění spotřebičů nám vůbec nevyhovuje. Na co si dát největší pozor?
Malá plocha pro práci
Nejčastější chyba při zařizování kuchyně je bezesporu malý prostor pracovní plochy. Možná se stalo, že si lidé neuvědomili potřebu na kuchyňskou linku umístit také rychlovarnou konvici, kávovar, kuchyňský robot nebo odšťavňovač. Nyní jim zbývá jen velmi malé místo pro přípravu pokrmů. Mrzuté.
Výška pracovní desky
Každá kuchyně na míru odpovídá potřebám dané domácnosti a vychází z výšky jejích obyvatel. To vám bohužel prefabrikované kuchyně z nákupních středisek nezajistí, a pokud jste příliš nízcí nebo naopak příliš vysocí, budete mít problém.
Nevyužitý prostor
Není nic horšího než nevyužívat potenciál daného prostoru. Skříňky proto nechte klidně zhotovit až ke stropu a do vzniklých úložných prostorů odložte spotřebiče, které nepoužíváte příliš často. Můžete sem umístit také sváteční servis, nebo vykrajovátka na vánoční cukroví. Vždy se toho najde spousta, co je třeba umístit.
Málo světla
Poddimenzované osvětlení je problém v celém bytě. Když se však objeví v kuchyni, máte zaděláno na problém. Zejména během zimních měsíců se budete cítit v kuchyni unavení, bez nápadů, vyčerpaní. Přitom jen stačí přidat bodového osvětlení, nebo dát pásek s LED světly tak, aby osvětlovaly vaši pracovní desku. V kuchyni musí být světlo a příjemně, abyste měli chuť tvořit.
Mezi základní chyby se řadí také nevhodné umístění myčky – ta by měla vždy sousedit se dřezem, abyste nemuseli s každým hrníčkem přes půl kuchyně.